top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSteve Peutevinck

Eethuis de Fobie - restauratie tijdens de pandemieHoewel restaurants en café's geboden werd de deuren toe te houden tijdens de pandemie heeft Restaurant Eethuis De Fobie niet stilgezeten. Integendeel, wij hebben deze tijd gebruikt om de prachtige gevel van ons restaurant te restaureren. In deze blog nemen wij jou mee doorheen het restauratieproces en leggen we eveneens ook uit waarom de gevel van Restaurant Eethuis De Fobie net zo speciaal is.


1. Wat is er nou zo speciaal aan de gevel van Eethuis de Fobie


De voorgevel van Eethuis de Fobie is helemaal bekleed met prachtige tegels van beroemde tegelproducent 'Maison Helman Céramiques D’Art'. De tegeltjes werden besteld door Adolph Vanhoecke die in dit pand een winkel had waar hij onder andere porselein verkocht. De tegeltjes op de voorgevel van Eethuis De Fobie waren echter erg beschadigd. Wij namen het dan ook op ons om de voorgevel van de voormalige porseleinwinkel Vanhoecke in ere te herstellen gezien wij er nu Eethuis de Fobie uitbaten.2. De broodnodige restauratie


Toen Ann en Steve in 2008 het pand kochten om er Restaurant 'Eethuis De Fobie' in uit te baten begonnen zij bijna meteen aan de verbouwing en restauratie van het pand. Heel wat van de tegels waren namelijk in erbarmelijke conditie en gezien Ann en Steve verliefd waren op de prachtige gevel wouden ze ook alles op alles stellen om dit prachtige huis te redden.


Er werd dan ook al snel besloten om een keramiek expert onder de arm te nemen om de tegeltjes te restaureren. Deze expert kwam in de vorm van Melissa Vandevijvere-Van Noord, keramiste van opleiding en zaakvoerster van Cérafine.


3. Restauratie tijdens de pandemie


Tijdens de pandemie zagen wij onze kans schoon om alvast volle kracht te beginnen met het verwijderen van de tegels zodat deze in het atelier van Cérafine gerestaureerd konden worden. Voorheen had Cérafine namelijk reeds een conditiebepaling uitgevoerd

waaruit bleek dat de meeste tegels beschadigd waren of aangetast waren door roet. Alle tegeltjes moesten dan ook voorzichtig van de gevel verwijderd worden.


Nadat de tegeltjes verwijderd waren, werden deze naar het atelier van Cérafine gebracht waar zij zorgvuldig en nauwgezet gerestaureerd werden. Allereerst werden de tegeltjes gerangschikt op volgorde zodat ze steeds op dezelfde plek konden teruggeplaatst worden. Daarnaast werden de tegels ook nog een keertje gerangschikt op conditie.


Bij het restaureren van de tegels werden de originele glazuur kleuren gebruikt zodat de tegels zo trouw mogelijk bleven aan het origineel.

Toch waren er spijtig genoeg tegels die niet meer te redden vielen. Deze tegels werden dan vervangen door een nieuwe tegel. Omdat het natuurlijk vrijwel onmogelijk is om tegels te maken met de technieken, producten, kleuren en glazuren van toen werd er gekozen voor fotokeramiek in samenwerking met het bedrijf OHMR.

Bij fotokeramiek wordt er een foto op de tegel geprint en ingebakken waardoor we makkelijk een exacte kopie van de kapotte tegel kunnen vervaardigen. Zo kan de prachtige gevel van Porselein Winkel Van Hoecke zo authentiek mogelijk gerestaureerd worden.


4. Ook de pers had interesse in de restauratie van Porselein winkel Vanhoecke


De gevel van Porselein Winkel Vanhoecke is welbekend in Gent en omstreken. De pers vond het dan ook erg interessant dat Ann en Steve besloten hadden de gevel een broodnodige opknapbeurt te geven.

Zo weidde de zender AVS bijvoorbeeld een segment aan de restauratie en besloten nationale kranten Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws om een nieuwsbericht te publiceren over de restauratie van de gevel. Ann en Steve waren dan ook erg fier op hun mooie pand en hopen dat iedereen binnenkort de prachtige resultaten van de restauratie kan komen bezichtigen.


5. Wat brengt de toekomst voor Restaurant Eethuis de Fobie?


Uitbaters Ann en Steve hopen op twee dingen: namelijk dat de prachtige gevel zo snel mogelijk gerestaureerd wordt en dat de pandemie snel over zal zijn. Zij kunnen namelijk niet wachten om hun klanten te ontvangen in hun eethuis met een prachtig gerestaureerde voorgevel.Daarnaast hopen Ann en Steve eveneens dat Restaurant Eethuis De Fobie een trekpleister wordt in Gent. Dit soort tegelgevels zijn namelijk erg zeldzaam - zeker gevels die zo mooi zijn als die van Porselein Winkel Vanhoecke. Dankzij de mooie gevel hopen zij zowel Belgische dagjes toeristen als internationale reizigers verliefd te laten worden op dit prachtige oer-Gentse huis en het zelfgemaakte eten met lokale producten dat in de keuken bereid wordt.


67 weergaven0 opmerkingen
bottom of page