top of page

Historiek van de gevel



De bijzondere gevel in Gent 

Wie in Gent in de Brusselsepoortstraat wandelt, heeft het ongetwijfeld gezien, de prachtige gevel van ‘voormalig porseleinwinkel Vanhoecke’. Een betegelde en kleurrijke voorgevel die ervoor zorgt dat het pand vrijwel direct in het oog schiet. Dit beschermde monumentale pand is tegenwoordig een restaurant in Gent centrum en een woning, maar kende indertijd een heel andere bestemming…

 

De eerste bronnen over het pand dateren uit 1800 toen er een bouwaanvraag werd gedaan. Wat het doel van het pand was of zou worden, was toen nog niet bekend, behalve dat het beschreven werd als huis. Vanaf 1864 is er al meer informatie te vinden in de geschiedenis. 

 

In dat jaar werd namelijk het ‘porcelein-magazijn’ opgericht door Broekaert-Maes. In zo’n ‘porcelein-magazijn’ werd, zoals de naam doet vermoeden, niet enkel porselein verkocht. Naast porselein werd er namelijk ook kristal, steen- en glaswerk en faience verkocht. Van de bijzondere gevel was toen evenwel nog geen sprake.

De metamorfoses van de porseleinwinkel

Het pand heeft sinds die tijd meerdere verbouwingen en metamorfoses ondergaan maar onderging de grootste verandering wanneer Adolph Vanhoecke de porseleinwinkel in 1888 overnam. De koopwaar werd uitgebreid tot knopen, gespen, sleutels, scharen en brillen maar natuurlijk waren de keramische producten datgene wat het meest verkocht werd in de winkel. 

 

Wat Vanhoeckes winkel zo bijzonder maakte, was de voorgevel van zijn pand. Hij besloot namelijk de voorgevel volledig te laten decoreren met keramische tegels die, allen samen, een tafel met keramisch servies voorstelden. Een grote gevel vol reclame, zou je kunnen stellen. Dit gebeurde tussen 1902 en 1914.

 

De tegels werden ontworpen door de indertijd beroemde tegelproducent en keramiek kunstenaar Helman. Maison Helman Ceramique decoreerde de tegels met alle koopwaar die Vanhoecke destijds verkocht. 

 

Porseleinen servies, sierborden, kannen, diverse types glazen en een bloemenstaander werden afgebeeld. Een bijzondere en zeer doeltreffende manier van reclame die zowel de winkel als het pand op de kaart heeft gezet in die tijd én nu nog steeds. 

 

De tegels zijn tot vandaag de dag grotendeels bewaard gebleven en zijn dus nog in hun originele vorm te aanschouwen in de Brusselsepoortstraat te Gent.

Van porseleinwinkel naar café

Nadat het pand jaren zijn functie uitoefende als porseleinwinkel kreeg het in het midden van de 20ste eeuw een ander doel, het werd namelijk Café Radar. De binnenkant van het pand werd omgevormd naar een typisch café-interieur. Bovendien werden er aanpassingen aan de gevel gedaan, zoals verschillende uithangborden. Deze aanpassingen hebben gezorgd voor grote schade. 

 

De reclamepanelen werden in de tegels aangebracht waardoor deze barstten en er gaten zijn ontstaan toen de borden later verwijderd werden. Hiernaast werd het pand en de gevel minder goed onderhouden door de toenmalige eigenaren, de brouwerij Van Steenberghe, wat duidelijk te zien was en wat zijn sporen heeft nagelaten.

Gevel Café Radar met porseleinen tegels

Foto monumentenzorg Gent 1979

Laureaten biljartwedstrijd Café Radar voor de porseleinen gevel

foto 1959 - laureaten biljartwedstrijd

Verbouwingen en renovaties

Het pand werd in 2008 een eerste maal grondig gerenoveerd maar toen vooral vanbinnen. Toch werd toen al een stuk van het schrijnwerk vervangen. Hiernaast werd de houten kroonlijst gerenoveerd zoals het oorspronkelijk was. 

 

De vroegere beschadigingen, slecht onderhoud, weersomstandigheden en luchtvervuiling hadden ervoor gezorgd dat de gevel nog steeds in een erbarmelijke toestand verkeerde. Met de restauratie van de keramiek gevel willen Ann en Steve de authentieke en unieke staat herstellen.

Smullen bij Eethuis de Fobie

Dit bijzondere, beschermd onroerend erfgoed met zijn bijzondere geschiedenis hoort bij Gent en moet je zeker gezien hebben!

 

In 2004 namen Ann en Steve de zaak die er toen gevestigd was over. Het pand zelf was toen van een brouwer die het eigenlijk liever niet wou verkopen. In 2008 zijn Ann en Steve na de nodige onderhandelingen erin geslaagd het pand te kopen en zijn ze onmiddellijk met de verbouwing begonnen.

 

Het café ‘De Fobie’ maakte plaats voor Eethuis ‘De Fobie’ welke tot op de dag van vandaag wordt gerund door het koppel. Een bezoek aan dit gezellig, informeel restaurant waar je lekker kunt eten, kun je combineren met het bezichtigen van deze bijzondere gevel. Verder is er in deze straat nog een beschermd monument en landschap te bezichtigen, namelijkhet klein begijnhof met de Onze-Lieve-Vrouw ter Hoyekerk uit 1234.

IMG_0187_edited.jpg
Uitbaatster Café Radar

Foto 1959 - voormalige uitbaatster biljartclub 'Top Radar'

Foto 1959 - voormalige uitbaatster biljartclub 'Top Radar'

bottom of page