top of page

Eethuis De Fobie

Vroeger een porseleinwinkel, daarna een bruin café met als eindbestemming Eethuis de Fobie. Dit pand kent een behoorlijke geschiedenis en heeft vele vormen gehad. In dit historische pand met de bijzondere gevel wordt nu reeds sinds 16 jaar een restaurant gerund door Steve en Ann. 

 

Het koppel woont sinds 2004 in het pand. Nu in restauratie met als doel de gevel weer zoals vroeger te maken. De bijzonder gekleurde en gedecoreerde tegels werden gemaakt door Maison Helman, een beroemd tegelontwerper uit België.

De charmante eigenaars

Wie zijn Steve en Ann? Dit verliefde koppel besloot na zes maanden samenzijn het reeds bestaande eetcafé ‘De Fobie’ over te nemen in 2004. Steve als kok, Ann als gastvrouw. Dit doen ze met z’n tweeën tot 2010. 

 

Na de geboorte van hun zoontje Sander, wordt er personeel in dienst genomen en wordt de taakverdeling permanent gewijzigd: Ann verhuist naar de keuken en wordt sous-chef. Destijds jammer, want Ann was het gezicht van de zaak en had een goede relatie met de klanten maar tegenwoordig is ze onmisbaar in de keuken. Hiernaast zie je een foto van Ann en Steve in de beginjaren.

Eigenaars De Fobie restaurant Gent centrum

2006

Interieur van voormalig café De Fobie
Toog van voormalig café De Fobie

Links - Het vroegere interieur van de fobie.

Rechts - De Toog stond vroeger pal in het midden van de zaak.

Steve en Ann maken enkel gerechten enkel waar ze zelf in geloven en achter staan en dat proef je. Veel klanten zijn fan van de steak met pepersaus of de moussaka. De steak komt van de lokale slager Burms die werkt met Belgische runderen en voor de moussaka gaan ze naar een andere slager in het centrum van Gent die het beste lamsgehakt heeft. 

 

Eethuis De Fobie gaat voor kwaliteit en mooie producten en ook als vegetariër zit je hier goed. Hiernaast wordt alles zelf gemaakt en bereidt. Ann schilt elke dag kilo’s aardappelen voor de versgebakken frietjes en de saus voor de steak wordt op het moment zelf bereid met bakboter, echte room en groene peperbollen. Voor zo’n kleine zaak steken Steve en Ann enorm veel werk in de bereiding van de gerechten en dat is duidelijk te merken bij het zien en proeven van deze gerechten.

​Steve en Ann vinden het onwijs belangrijk dat de mensen blij en tevreden naar huis gaan. Ze willen dat de mensen hebben kunnen ontspannen van een fijn avondje uit en lekker eten. Zijzelf halen enorm veel energie uit elkaar, het personeel en de klanten zelf. Zo’n zaak runnen is zwaar werk en enorm stressvol op z’n tijd maar gelukkig hebben ze elkaar om op te steunen. 

 

De restauratie van de keramiekgevel is de kers op de taart, dit is uiteindelijk het visitekaartje van de zaak. Jarenlang wou het koppel graag de gevel restaureren, maar zonder financiële ondersteuning van Onroerend Erfgoed was dit niet haalbaar. 

Een impressie van het huidige restaurant

Restaurant tip in Gent centrum!

Een bezoek aan de gevel van de voormalige porseleinwinkel Vanhoecke in Gent eigenlijk is een vereiste. Het is fantastisch dat achter deze bijzondere gevel restaurant De Fobie zit, waar de uitbaters zelf in de keuken staan die en enorm lekkere gerechten maken. Een goede combinatie!

bottom of page